Jag är så innerligt besvärad av de senaste dagarnas debatt som inleddes när Ann Charlott Altstadt med rubriken ”Den blåsta generationen” gav sig på bl.a. Isabella Löwengrip. Hon hävdar att vår generation (80-/90-talister – generation Y), är helt modeinsnöade och troligtvis den minst samhällskritiska generationen någonsin. Alltså, kom igen!

Glädjande nog tog Isabella och försvarade bloggenerationen med ett inlägg på SVT Debatt. Men OJ! Positiva ordalag om samhället och 80-/90-talisterna är inte bra tänker sossarnas ungdomsförbund SSU med Jytte Guteland i spetsen och skriver ett inlägg om att Blondinbella inte vet hur det är att vara ung. Och för att verkligen visa på att vänstern inte gillar Isabella Löwengrip som person (det är ju henne de vill basha här, mer så än att diskutera 80-/90-talisterna) så ger sig Unni Drougge in och hävdar att Bella förstört många tjejers liv.

Drougge larvar till hela diskussionen när hon jämför den styrkan man känner av att läsa Isabellas blogg med ruset man känner av knark och shopping. Och det är inga positiva ordalag om Isabella överhuvudtaget i övrigt heller, utan bara snack om yta, pengar och hennes farsa (!). Som om Isabella vore korkad och hennes farsa byggt hennes framgång…

Almedalsmingel 2010. Foto: Martin William Landl.

Om det är någon jag verkligen kan ta i försvar så är det Isabella. Jag har väl aldrig varit någon flitig läsare av hennes blogg, men jag fick chansen att lära känna henne under slutet av 2008, och hon växte som fasiken i mina ögon från första minut. En ruskigt kunnig och smart tjej med ett affärssinne som få andra. För nån månad sen sprang jag på henne i Gamla Stan, och då var det fullt upp med tidningen, föreläsande och företagande. That’s who she is! Superentreprenör. Drougges beskrivning är löjeväckande (men superbekväm för att vänsterjantefolket älskar det). Egoboost är en skitbra tidning (på många sätt, kan skriva ett långt inlägg bara om det – men nu gäller det debatten/bashen!), och jante-Sverige får vara hur sura/bittra/avundsjuka de vill för att Blondinbella har en tidning och inte de själva.

Visst finns den ideologiska dramaturgin där: När debatten börjar visa för mycket på möjligheterna med eget entreprenörskap och flexibel arbetsmarknad – ja då kommer vänstern snabbt och försöker tysta detta. Ju fler F-skattsedlar, desto mindre vänsterföreträdare på viktiga stolar. Men det som besvärar mig är att en generationsdiskussion blir en debatt om Blondinbella som person/fenomen.

Nää, tack och lov så avslutar Isabella debatten fint och jag hoppas det slutar där. Det är sällan jag skriver inlägg här, men Isabella är en fantastisk person som berikar Sverige och är en stolthet för vår generation, och jag blir riktigt irriterad när inlägg efter inlägg klankar ner på henne.

Som företagare, bloggare, generation-Y:are och framtidsoptimist: Fan va bra du är Isabella.